Blessuregerichte Massage Sportmassage Ontspanningsmassage Hotstone Massage
Sportmassage
De naam zegt het eigenlijk al: Sportmassage is een vorm van massage die veel door sporters gebruikt wordt. Maar dat wil niet zeggen dat deze vorm van massage alleen geschikt is voor sporters. Sterker nog, veel niet-sporters zouden een goede sportmassage kunnen gebruiken, aangezien je in het dagelijks leven eigenlijk het hele lichaam doorgaans gebruikt. Zeker wanneer je een lichamelijk beroep beoefent zou een massage op zijn tijd geen kwaad kunnen. Bij sportmassage krijg je een, vaak stevige, massage met een diepe werking, om zo de doorbloeding optimaal te stimuleren.
Preventief
Een sportmassage kan preventief gedaan worden. Neem als makkelijkste voorbeeld een massage vooraf aan de training. De behandeling breng de doorbloeding van de spieren alvast wat omhoog en daarnaast ook de temperatuur van de spieren. Dit zorgt ervoor dat de kans op een blessure afneemt en dat je tijdens de training hier profijt van hebt zodat de prestaties hoger zijn. Maar een sportmassage kan ook gewoon `tussendoor´ genomen worden om de conditie van de spieren op peil te houden. Daarnaast kan een sportmassage ook gewoon als onderhoud voor het lichaam gezien worden.
Let er wel op dat een sportmassage nooit de warming-up mag vervangen!
Herstel
Tijdens het trainen gebeurt er van alles in het lichaam en in de spieren. Maar het belangrijkste om te weten is dat er tijdens een training ook een heleboel afvalstoffen vrijkomen die opgeruimd moeten worden. Het lichaam zelf heeft het vermogen dit herstel te regelen. Met een sportmassage is het mogelijk op het proces van herstel te versnellen. Doordat je de doorbloeding in de spieren op gang brengt wordt de afvoer van afvalstoffen, zoals bijvoorbeeld melkzuur, bevorderd en wordt de aanvoer van bouwstoffen zoals eiwitten en aminozuren op gang gebracht. Daarnaast wordt de voor het herstel benodigde zuurstof ook sneller en in grotere hoeveelheden aangevoerd.
Blessure
Wanneer je een blessure hebt opgelopen tijdens het sporten of misschien wel gewoon tijdens het uitlaten van de hond, is het zinvol om dit niet verwaarlozen. Wanneer je een blessure hebt gekregen is dit vaak een gevolg van overbelasting, verkeerde techniek, vermoeidheid, stress of een prestatie hebben willen leveren die hoger ligt dan zou kunnen.
Het is daarna echter wel zaak op de juiste manier met deze blessure om te gaan. Vaak wordt volledige rust voorgeschreven, maar heel vaak is dit niet de juiste remedie. Hiermee zet je als het ware ook de doorbloeding van de spieren stil, wat niet tot het gewenste resultaat leidt van afvoer van afvalstoffen en aanvoer van bouwstoffen en zuurstof.
|